Πώς να φυτρώσω το σπανάκι μου;

πώς να φυτρώσω το σπανάκι

Αχ, αυτό το άτιμο το σπανάκι, δεν λέει να φυτρώσει πάλι!
Πόσες φορές σου έχει συμβεί, ειδικά κατά την φθινοπωρινή περίοδο;
Μήπως τελικά δεν φταίνε οι σπόροι που ψώνισες, αλλά ο τρόπος που σπέρνεις το σπανάκι;
Ακολουθεί συμβουλή για μεγαλύτερη επιτυχία. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Ο σπόρος του σπανακιού χρειάζεται δροσερές συνθήκες περίπου 20 βαθμών Κελσίου για να φυτρώσει καλά. Σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, όπως και επικρατούν στην χώρα μας κατά το τέλος του καλοκαιριού αλλά και κατά τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, η βλαστικότητα του σπόρου πέφτει κατακόρυφα κατά 50% τουλάχιστον. Επίσης, σε τέτοιες θερμές συνθήκες, δεν μπορεί να σπάσει εύκολα ο λήθαργος των σπόρων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί το φύτρωμά τους κατά πολλές ημέρες και πολλές φορές, να μην φυτρώνει απολύτως τίποτα!

Για να σπάσουμε καλά τον λήθαργο των σπόρων του σπανακιού, χρειάζεται να τους μουσκέψουμε και να τους βάλουμε στο ψυγείο για 3-5 ημέρες και κατόπιν να τους σπείρουμε. Μπορούμε να τους στρωματοποιήσουμε ανάμεσα σε στρώσεις από βρεγμένο χαρτί κουζίνας (1 στρώση χαρτί – 1 στρώση σπόροι). Με αυτή τη μέθοδο θα δούμε τους σπόρους να φυτρώνουν σε λίγες μόνο ημέρες μετά τη σπορά.

Επίσης, για τις σπορές που γίνονται σε περιόδους υψηλότερων θερμοκρασιών, φροντίζουμε να διατηρούμε υγρό το έδαφος ποτίζοντας και 2 φορές την ημέρα έως και το φύτρωμά τους. Με αυτό τον τρόπο, εκτός από το ότι αποφεύγουμε την ξήρανση του εδάφους, διατηρούμε και τη θερμοκρασία του σε χαμηλότερα επίπεδα, γεγονός που ωφελεί την φυτρωτικότητά του.

Θυμήσου:
Βάθος σποράς 1-2 εκ.
Συχνό πότισμα.
Λίπανση πλούσια σε άζωτο.

Θα βρεις τους κατάλληλους σπόρους σπανακιού στη κατηγορία μας “σπόροι λαχανικών”.

Καλή επιτυχία!